0 In Clean Eating/ Guider

6 TIPS FÖR ATT HANDLA EKO BILLIGARE

Jag vill att den mat jag ställer på bordet håller en hög kvalitet. Dels så smakar maten så mycket godare och dels så är den mer näringsrik. Grönsaker och frukt, till exempel, som fått mogna i sin egen takt på fälten innehåller mer näring än de som drivits upp med superfart. I vår familj så försöker vi också att handla så mycket ekologiskt som vi kan. Anledningarna är flera:

  • ”Renare” råvaror som inte har besprutats på samma sätt som icke-eko
  • Godare (enligt mig)
  • Bättre förhållande för djuren
  • Bättre förhållande för de arbetande
  • Miljön

Eko är inte alltid bättre än vanligt mat, så kallad icke-eko-mat. Det finns mat som inte är märkt eko som också är bra. Då tänker jag på mat som till exempel är odlad på gårdar i närområdet, det vill säga närproducerad mat. Det är ett ställningstagande som man får ta där och då, kring vilket val som är bäst.  Mina föräldrar har ju en gård till exempel och jag väljer ju deras rödbetor över de i affären alla gånger, även de ekologiska. Det känns bra att äta mat som inte innebär några utsläpp alls från transporter. 

Men så klart har inte alla föräldrar med en gård eller möjlighet att lägga hur mycket pengar som helst på mat. Eko kostar absolut mer. Ibland är skillnaden i pris inte så stor men ibland känns den galet stor. Idag tänkte jag dela några tips för att handla eko utan att bli ruinerad. Ställ dig de här 6 frågorna för att göra smartare val.

1.Vilka livsmedel är viktigast?

Man behöver som sagt inte köpt allt eko. Men om man kan så gör man klokt i att köpa de mest besprutade livsmedlen, eko. Hur vet man då vilka de är? Naturskyddsföreningen är en bra plats att hitta info på ämnet. Här hittar du en länk till just Naturskyddsföreningen där de ger sina råd för vad man bör köpa eko. 

2. Hur tjockt är skalet?

När man köper frukt och grönsaker så är det värt att tänka på hur tjockt skalet är. Och huruvida man tar bort skalet eller om man kommer att äta upp det. Avokado till exempel har ett tjockt skal som man dessutom plockar bort. Vindruvor däremot har ett tunt skal som man även äter upp.  Jämför man avokado med druvor så kan man hellre köpa avokado icke-eko och istället lägga slantarna på ekologiska vindruvor.

3. Vad är det rabatt på?

Många butiker ger ofta rabatter och när det är rabatt på ekologiska livsmedel så tycker jag absolut att man ska passa på att utnyttja det. 

4. Finns det någon odlare i närheten?

Detta gäller främst på sommaren men det är värt att fundera kring och höra sig för om det finns några lokala odlare eller producenter som du kan handla av. Mina föräldrar har till exempel en skördevagn om somrarna där man kan köpa alltifrån persilja och dill till potatis och honung. Bilderna nedanför är när jag och Nils tog hand om vagnen under en vecka i somras. Besök gärna den om du är på Tjörn i sommar!

Även om du inte se någon vagn så tycker jag absolut att du kan knacka på, eller ringa, om du har en odlar i närheten och höra dig för om vad de odlar och om du kan få handla av dem.

5. Kan du odla något själv?

Bananer kanske är svårt men persilja kan de flesta odla. Vad har du möjlighet? Köp hem jord och fröer och spara en rejält slant.

6. Vad kan jag köpa fryst?

Fryst man är absolut inte sämre än färsk, ibland snarare tvärt om faktiskt. I frysen brukar man kunna hitta mycket ekologiskt och dessutom spara en slant.

Jag tycker som sagt att det är viktigt att köpa så mycket man kan eko. Både för sin egen del men även för miljön och för arbetarna och djuren. Jag hoppas att du har användning av tipsen ovan och att de hjälper dig att göra smarta val. Har du fler tips så får du gärna dela med dig i kommentarerna!

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply