Äta Clean/ Instinktivt ätande

Ät av rätt anledning

God morgon!

Idag skulle det egentligen komma upp ett inlägg med fokus på tillsatser i mat, för att följa upp mitt inlägg förra veckan om att läsa innehållsförteckningar. Men det inlägget kommer inte att komma upp här på CEA. Jag ska berätta varför.

En sak har nämligen fått mig att tänka till lite extra den senaste tiden. Låt mig försöka förklara och jag hoppas du förstår mig.

Den senaste tiden har jag fått många önskemål om inlägg, tips och råd som ni vill se. Tusen tack för det! Älskar verkligen när ni hör av er till mig. Men det är en sak som lyst igenom i för många meddelanden och som gnagt i mig och fått mig att känna att något inte är helt ok.

ät av rätt anledning Annika Malm

ät av rätt anledning

Ät av rätt anledning

Det är önskemål om listor med tillsatser man bör undvika, e-nr och varför de är “farliga” och så vidare. Alltså saker som ska motiverar till att äta “bra” utav rädsla. Det vill inte jag. Vi ska välja mat av kärlek och omtanke om oss själv, inte av rädsla.

Och håll i dig, ibland kan kroppen faktiskt må bra av den där kanelbullen. Yes, jag sa det. Det är inte per automatik “bäst” att äta supernyttigt 100 % av tiden. Det handlar om balans och inte “den som äter renast vinner eller lever längst”.

Det som fick bägaren att rinna över var när en tjej skrev till mig och ville att jag skulle ge henne så mycket otäck information som möjligt om pepsi max så att det otäcka skulle kunna motivera henne till att sluta dricka. Alltså nej. Hjälp! Jag blir så ledsen och det berör mig rakt in i hjärtat.

Det gör mig så ledsen att vi sitter med de här tankarna och känslorna. Och det är a b s o l u t inget som jag vill uppmuntra eller bidra till. Inte alls.

Det berör mig så starkt för jag har själv varit där. Det fanns en period när jag kände rädsla för mat och hade helt fel perspektiv. Under den första tiden när jag bloggade så var jag helt klart där. Det ser jag tydligt med lite distans.

Men jag har arbetat med mig själv och mitt förhållande till mat, och är på en helt annan plats idag. När jag fick det där meddelandet från tjejen om pepsi max, så lovade jag mig själv att göra skillnad. Jag har lagt allt för mycket tid av mitt liv på att vara rädd för mat och rädd för att äta. Nu vill jag hjälpa andra att komma ifrån den platsen. För det är ingen trevlig plats att vara på.

smoothie avokadokärna

Missuppfattningar kring clean eating

När jag valde att döpa min blogg till clean eating by Annika, så valde jag att lägga till by Annika just för att kunna göra min twist på det. Clean eating är kanske den största matpolisen som finns där ute och med en rejäl pekpinne på vad som är rätt och fel. Ribban sätts ofta på en nivå som är orimligt att leva upp till. Genom by Annika ville jag visa att det inte måste vara så och att en balans kan och måste få finnas.

Men jag känner ofta att det där by Annika inte kommer fram. Att jag och det jag står för döms innan jag fått visa mitt by Annika. Som när jag var med i radio och P1s program Kropp & själ i våras. Jag kände redan då och tycker så ännu mer nu, att jag fick oförtjänt mycket kritik från ”expertpanelen”. Jag sa riktigt bra och sunda saker men de lyssnade liksom inte till det. De var fast i mindset’et att clean eating är överdriver och omotiverat.

Den där viktiga balansen

Men jag har inte varit tydlig nog. Det inser jag nu. När jag går tillbaka så inser jag att jag bara visat en del av mitt liv. Den cleana delen där jag gör mandelmjölk och zucchinipytt. Den andra delen som finns i mitt liv där jag köper lördagsgodis med barnen eller tar en bit kladdkaka på kalas, den har jag inte visat. Jag har hittat min balans men har inte delat den och inser att det utåt sett ser ut som om jag äter 100 % clean 100 % av tiden.

Om du visste hur jag önskar att jag lagt upp på instagram när jag i somras satt i Kungsträdgården med Henrik, Nils och Ebba och njöt till 100 % av min lakritsglass med lakritsströssel (någon mer som älskar lakrits?). Yes, glass med socker i.

stockholm

Om jag skulle äta 100 % clean 100 % av tiden, då hade jag varit tvungen att ge upp allt socialt i mitt liv och bara stanna hemma och laga min egen mat i mitt eget kök. Dag in och dag ut. Det känns varken rimligt eller sunt för mig.

Jag vill kunna umgås med släkt och vänner, äta gott och njuta. Det går att kombinera med att i grunden äta “bra” (fasen vad jag ogillar uttrycket “äta bra”, men du förstår förhoppningsvis vad jag menar) så att jag ha ork, mår bra och känner mig pigg.

Instinktivt ätande och självkärlek

En av de största förändringarna för min del har varit mitt eget arbete med boken Intuitive Eating. Boken är väldigt stor i USA och det var bland amerikanska influencers som jag fick upp ögonen för den. Den har lärt mig att äta av kärlek och omtanke till mig själv och hitta min balans. Jag känner att det nu är dags för er att också bekanta er med instinktivt ätande (min svenska översättning) och jag kommer skriva mycket mer om det framöver.

ät av rätt anledning instinktivt ätande

ät av rätt anledning instinktivt ätande

Jag har också en önskan om att skapa en kurs med fokus på instinktivt ätande där målet är att hitta balans och sluta vara rädd för mat. En kurs jag önskar hade funnits för ett par år sedan och som jag vet att många skulle behöva gå.

Hur känner du? Vill du fortfarande hänga med mig även om jag kommer att nyansera bilden för att bli fri från den där orimliga illusion? Jag vill få dig att välja mat av kärlek och omtanke till dig själv, inte av rädsla eller oro. Förstår du hur jag tänker och känner?

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

16 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Mari
  4 september, 2018 at 10:29

  Mycket bra skrivet! Och så sant, ingen orkar vara 100% clean och duktig hela tiden! Man måste tillåta sig att leva oxå, livet pågår ju nu och en viktig del i det är att kunna njuta av det emellanåt oxå :-)

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:47

   Visst är det så! Det ska inte skapa stress att vilja äta mer hälsosamt. Och en kanelbulle ibland kan faktiskt till och med vara riktigt hälsosamt för själen ;)

 • Reply
  Christina Österberg
  4 september, 2018 at 10:40

  Å vad bra! Jag vill hänga MER med dig nu 😉 så kloka tankar, vi är nog många som bara visar det vi gör ”bra” och så verkar vi sundare än vi är 😊

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:46

   Eller hur! Tror (och vet) att många inom sociala medier inte lever som de lär ;) är väl sunt i och för sig, men blir fel när vi på andra sidan bara får se det ”perfekta”. Vi ”duktiga flickor” känner oss då hela tiden misslyckade och sämare. Ser fram emot att hänga med dig också ;)

 • Reply
  Anna
  4 september, 2018 at 12:36

  Nu mer än någonsin vill jag fortsätta hänga här hos dig. För det är just det där att vara perfekt 100% av tiden när orken knappt finns till 50% som gör att man lägger ner innan man ens har börjat. Jag har iaf börjat köpa hem broccoli, blomkål, vitkål och morötter som jag tvättar och fixar till för att sen kunna gå och knapra på och äta tillsammans med måltider. Istället för att skälla på mig själv och känna mig misslyckad de dagar när jag äter en hembakt kaka (eller 5) eller tar ett choklad, så har jag bestämt mig för att hylla mig själv de dagar jag äter bättre. Hoppas att på sikt kommer det nyttigare ta över mer och mer 🙌🏻

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:45

   Helt rätt inställning! Och blir riktigt glad att höra att du delar min syn på det här med mat och hälsa. Det ska ju inte skapa stress att vilja äta mer hälsosamt, eller hur?

 • Reply
  Slow Living by Annika
  4 september, 2018 at 13:23

  Åh så många bra tankar!
  Jag själv äter inte 100% rent och har frestats att tro att alla andra är så mkt duktigare än jag…. vilket ökar på matskulden. Vi behöver, som du säger, ett sunt förhållande till mat och hälsa- för att hålla k längden.
  Jag blir nu än mer peppad på att följa dig på resan! You go girl!

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:44

   Så härligt att höra! Jag tror faktiskt att ganska få som visar upp den där ”perfekta bilden” lever så perfekt som de lär.

 • Reply
  Sus
  4 september, 2018 at 21:05

  Låter väldigt sunt. Jag läser mer än gärna din blogg för att få motivation och tips. Försöker mitt bästa gällande kosten i vår familj men inte till vilket pris som helst. Så här förekommer naturligtvis också både glass, kladdkaka och lördagsgodis.

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:43

   Låter sunt! Allt i balans för en hållbar livsstil <3

 • Reply
  Emelie
  4 september, 2018 at 21:37

  Den där balansen är ju jätteviktig och jag tror bara det blir mer komplett om du också visar när du njuter utan en tanke på clean eating. Hejja!

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:42

   Så glad jag blir! Hoppas att jag ska kunna inspirera till en mindre svart-vit inställning att se på mat.

 • Reply
  Caroline
  5 september, 2018 at 00:44

  Låter jättebra!
  Jag har precis landat i att jag gärna vill att jag och familjen ska äta bättre mat, men hittar ingen inspiration som känns riktigt bra, alla är så extrema (med mins nybörjarmått åtminstone) och får mig att känna mig dålig innan jag ens börjat. Jag varken vill eller kan byta ut hela skafferiet över en natt men jag tänker att man kan ju ta små steg kanske? Och jag vägrar döma och förfasas över hur mycket socker och tillsatser andra stoppar i sig, den attityden ser man också hos vissa ”inspiratörer” och då avföljer jag direkt. Min önskan är att kunna äta mat som familjen mår bra av och tycker om utan att lägga massa mer pengar och tid på den jämfört med idag när det slinker ner en hel del halvfabrikat och färdigmat. Får väl se om jag lyckas komma dit nån dag! 😊

  Mvh
  Caroline

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:41

   Jag är helt med dig. Till 100 %. Det finns många så kallade inspiratörer där ute som tycker väldigt mycket och målar upp en svart-vit-bild och typ säger att deras sätt är det enda rätta. Jag tycker att det är helt fel och skapar så mycket onödig stress som inte alls är hälsofrämjande.

   Tror vi alla vet att godis och kakor inte ska ätas i tid och otid, av olika anledningar, men det betyder inte att man aldrig kan äta dem. finns inget där ute i matväg som är så ”farligt” att det aldrig kan ätas.

   Jag hoppas att jag ska kunna ge dig lite tips och inspiration på vägen <3

 • Reply
  Ylva
  6 september, 2018 at 07:49

  Hej Annika,
  Så bra skrivet, jag kommer absolut följa dig nu när du visar ett sätt som går stt leva efter🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:38

   Så glad jag blir!

  Lämna ett svar