Äta Clean

Björksocker (xylitol) – clean och naturligt sätt att söta

samarbete bodystore

Björksocker är den sockerersättare som jag brukar rekommendera vid clean bakning. Att söta med sötma från frukt och honung är alltid de första valen men det är inte i alla former av bakverk och recept som det riktigt fungerar. Därför tänkte jag idag att lyfta fram just björksocker och berätta mer om det.

Detta inlägg är i samarbete med Bodystore och de har flera bra fabrikat av björksocker bland sitt utbud. Knappen här nedanför tar dig direkt till sidan där du kan se deras produkter.

SPANA IN BJÖRKSOCKRET HOS BODYSTORE >>>

björksocker xylitol clean eating

Björksocker (xylitol) – clean och naturligt sätt att söta

Jag vill redan nu nyansera lite kring björksocker och sötning. Först och främst, bara för att ett sätt att söta beskrivs som “ok”, “bättre än socker”, “nyttigt” och så vidare, så betyder inte det att det bara är att släppa alla spärrar och frossa i sött. Söta smaker bör alltid vara undantagsmat. Inte något du äter till vardags. Det är inte våra kroppar gjord för och hjärnan kommer bara att vilja ha mer och mer.

Jag beskriver björksocker som naturligt och även det vill jag nyansera lite. Björksocker har ett naturligt ursprung men det genomgår en process innan det är en färdig produkt. På samma sätt som spannmål mals till mjöl. Det är också ett sätt att processa. Allt sätt att processa mat, ändra dess naturliga form, på detta sätt, är lurigt. Det gör att vi lätt äter för mycket för vad våra kroppar klarar av och mår bra av.

Så glöm inte att ha huvudet med dig och tänk till.

Vad är björksocker?

Björksocker, eller xylitol, är en sockeralkohol som finns naturligt i fibrer hos många frukter och grönsaker och påminner om “vanligt” socker både till smak och textur. Det har ingen underlig eftersmak som många andra sockererättare har. Björksocker utvinns från bland annat björk och majs.

Hur påverkar björksocker kroppen?

Björksocker har ett lågt GI (värde 7) och påverkar inte blodsockret alls som “vanligt” socker. Det passar därför även bra för dig som åter lchf eller lågkolhyratkost. Björksocker innehåller 40 % färre kalorier och 75 % färre kolhydrater än vitt socker. Det bryts ner och tas upp mycket långsamt av kroppen och därför utsöndras mycket lite insulin.

Om du får i dig lite för stora mängder björksocker så kan din mage reagera. Du kan bli uppblåst och gasig och även få problem med diarrer. Det är en biverkning av sockeralkolholer. De kan inte brytas ner av tarmen och kan därför ställa till med lite magproblem. Om och hur du reagerar beror dels på din mage och dels på hur mycket och hur ofta du får i dig björksocker.

björksocker xylitol clean eating

Hur kan du använda björksocker?

Björksocker är utmärkt att använda i bakning istället för vanligt vitt raffinerat socker. Det är lika sött som socker, därför kan du i recept använda samma mängd björksocker som vitt socker.

Om du använder stora mängder så kan bakverket, glassen eller vad det är, få en lite isig smak och känsla. Därför tycker jag att det är bäst att lägga sig lite i underkant vad gäller sötning. Det gör ju även att kroppens sug efter mer sött inte blir lika kraftigt.

Annat att tänka på kring björksocker

Du kanske har hört namnet xylitol i samband med tandhälsa? Och visst stämmer det att björksocker eller xylitol, skyddar mot plack. Björksocker är bakteridödande och just därför använda ofta björksocker i munskölj, halstabletter och liknande.

Om du är hundägare så var noga med att din hund inte får i sig björksocker. Deras kroppar kan nämligen inte bryta ner det och det är därför skadligt för dem.

Några goda bakverk med björksocker

Avslutningsvis tänkte jag dela några recepttips på bakverk där just björksocker passar bra att använda.

mjuk glutenfri kaka med vita bönor

sockerfri lemon curd

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

 

pin björksocker

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar