Hösten kom verkligen som över en natt. Håller du inte med? Var ändå ganska varmt där några veckor efter skolstarten men nu – burr! Känns lite ovant att rota fram byxor och jackor men det har helt klart blitt rått ute. Som jag skrev om på instagram häromdagen, så får jag alltid sådan lust att baka när det är kass väder ute. Igår blev det ett gott glutenfritt bröd med härlig höstkänsla. Finns det något bättre än en skiva nybakt bröd med ost och smör och en varm kopp te, när regnet öser ner utanför? Inte mycket som slår det inte.

Som alltid när du bakar glutenfritt så blir brödet inte så där segt och fluffigt. Det måste gluten till helt enkelt för att få den typen av bröd. Det är brödet är bakat med bakpulver och det ger ett mer kompakt bröd. Men jag gillar det. Särskilt i den här typen av formbröd.

glutenfritt bröd

glutenfritt bröd

LÄS MER:

Baka med glutenfritt mjöl

GLUTENFRITT BRÖD MED TRANBÄR OCH RUSSIN 

Brödet innehåller både russin och tranbär. Om du bara har ena sorten hemma, kan du bara byta ut den andra mot samma. Jag använde gula russin men du tar de russinen du har och gillar. Detta är en lite sötare bröd och innehåller utöver russin även honung. Du kan utan problem hoppa över honungen om du inte vill ha det så sött. Eventuellt att du då ska öka på kokosoljan lite.

Glutenfritt bröd med tranbär och russin
Ett riktigt gott bröd med känsla och smak av höst. Fritt från både gluten och mjölk.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Ingredients
  1. 5 ägg
  2. 3 msk honung
  3. 0,5 dl vatten
  4. 0,5 dl smält kokosolja
  5. 3 tsk bakpulver
  6. 1 tsk salt
  7. 1 tsk kanel
  8. 4,5 dl mandelmjöl
  9. 1,5 dl husk eller malda pysilliumfröskal
  10. 0,5 dl russin + extra till topping
  11. 0,5 dl tranbär + extra till topping
  12. 0,75 dl solrosfrö + extra till topping
  13. 0,75 dl pumpafrö + extra till topping
Instructions
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält kokosolja i en kastrull tillsammans med vatten och honung. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggen fluffiga med elvisp. Vispa sedan ner kokosolja, vatten och honung.
  4. Blanda bakpulver, salt,kanel, mandelmjöl och husk. Tillsätt i äggsmeten. Blanda men rör inte för länge.
  5. Tillsätt russin, tranbär och frön genom att vända ner dem i degen med en slev.
  6. Smörj en brödform med smör eller kokosolja. Fördela sedan smeten jämt i formen.
  7. Toppa sedan med lite extra russin, tranbär och frön.
  8. Grädda sedan i 25-35 minuter eller tills det är genomgräddas. Använd en potatissticka. Om du märker att brödet för väl mycket färg mot slutet och russinen blir lite bränd, lägg över ett bakplåtspapper och sänk eventuellt värmen till 150-160 grader.
  9. Efter att du tagit ut brödet ur ugnen, låt det vila i formen i minst 10 minuter. Vänta med att skära upp i skivor tills brödet svalnat helt.
Clean Eating by Annika http://cleaneatingbyannika.se/
glutenfritt bröd

glutenfritt bröd

Jag tycker verkligen att du ska testa brödet. Så gott nu när höstrusket kommer. Unna dig en lugn stund med en bit av mitt bröd och en varm kopp te och kura upp dig i soffan. Om du är nyfiken på fler recept på glutenfria bröd så hittar du flera av mina recept här

Om du testar brödet, så berätta gärna vad du tyckte!

clean eating by annika

 

4 Comments

  1. Tack för receptet ! Brödet ser väldigt god ut ! Riktigt mumsigt och passar säkert bra med te . Vill fråga om kolhydraterna i brödet och speciellt om kolhydrater i russinet ? Bli det inte för mycket ? Kram/Paula

    • admin Reply

      Tack för din kommentar! I slutändan så handlar det trots allt om mängden energi du får i dig. Kvalitet spelar helt klart roll. Men om du äter X kalorier från bra mat vid ett tillfälle eller 10, eller på morgon eller kväll, spelar ingen roll :)

  2. Kristina Hedman Reply

    Hej! Håller på baka detta bröd (ser gudomligt gott ut). Men var tvungen att fråga om du verkligen menar 1,5 dl husk? Inte 1,5 msk?
    Med vänlig hälsning, Kristina

    • admin Reply

      Menar dl :) vet att det låter mycket men funkar bra i detta bröd.

Write A Comment