Chiafrön är inte bara små hälsobomber utan de är också utmärkta att använda när man vill att något ska bindas ihop eller tjockna. Som i sylt till exempel.

Här tänkte jag dela med mig av mitt grundrecept på chiasylt. Du kan använda vilka bär du vill men tänk på att ju fastare bären är i sig, ju mer vatten kan vara bra att tillsätta för att få sylt och inte gele. Jämför till exempel hallon och körsbär då du kan ha lite mer vatten till körsbären. Det funkar fint att späda efteråt och rätta till i efterhand om konsistensen blir för tjock.

Grundrecept chiasylt

  • 3 dl bär (färska eller tinade)
  • 1-1,5 dl vatten
  • 3-4 msk chiafrö
  • ev sötning (sötströ, björksocker, mango, honung)

Mosa bären i en bunke med en gaffel. Tillsätt vatten, chia och ev sötning. Blanda väl. (När jag använder hallon så kokar jag upp bären tillsammans med vatten och sen tillsätter jag chia.)

Sylten ska vara ganska lös när du precis har blandat. Fröna kommer att suga upp vätska och sylten tjocknar till när den får stå och vila (några timmar eller helst över natten).

Förvara i kylen och håller sig i 7-10 dagar. Om du vet med dig att du inte kommer hinna att använda allt så går den utmärkt att frysa in.

2 Comments

Write A Comment