4 In Guider

DEL 2: KROPPSTYPER ECTOMORF

Kul att så många av er läste del 1 i min serie om kroppstyper, som jag publicerade tidigare i veckan. Gör mig så glad att höra i mail och kommentarer att ni tyckte att ämnet var intressant. Jag minns vilken a-ha upplevelse det var för mig när jag läste om ämnet för första gången. Jag fick en ökad förståelse för varför min kropp inte gjorde som jag ville. Jag bemötte den ju på helt fel sätt. Min förhoppning med denna serie är att du ska känna samma sak.

Är du en ectomorf?

En ectomorf är en person som utan problem håller sig smal utan någon som helst träning och utan att behöva tänka något större på kosten. Det kommer av att de naturligt har en hög metabolism, eller ämnesomsättning. Det innebär att kroppen gör av med mycket energi/kalorier för att värma upp och hålla igång kroppen. Ectomorfer har vanligen lika svårt att lägga på sig muskelmassa som att lägga på sig fett.

Exempel på välkända personer som kan klassas som ectomorfer är Kate Moss, Cameron Diaz och Tobey Maguire. En ectomorfisk kropp är ofta smal och lång med smal midja och smala axlar. De är naturlig smala, ibland magra, och har ganska lite fett på kroppen.

En ectomorf är ofta inte känslig för kolhydrater och kan äta det i stora mängder. En kostplan för en extomorf baseras främst på kolhydrater som kan utgöra över 50 % av energiintaget. Resterande energiintag kan fördelas jämt mellan protein och fett. Det vill säga en kost baserad på kolhydrater passar en ectomorf.

Vad gäller träning så ska cardio eller konditionsträning inte vara första valet. En ectomorf bränner redan naturligt så mycket energi att det kan bli kontraproduktivt med för mycket konditionsträning. Bättre val är istället att fokusera på tung styrketräning för att öka kroppens muskelmassa. För att få resultat är det även viktigt att en ectomorf äter mycket och näringsrik mat.

Nästa del – mesomorf

På måndag kommer del 3 i den här serien om kroppstyper. Fokus kommer då att ligga på kroppstypen som kallas för mesomorf. Mer spännande läsning så glöm inte att kika in på måndag eftermiddag när del 3 kommer upp här på bloggen.

clean eating by annika

 

 

 

Bilden är lånad från se.treated.com

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    ebet
    17 juni, 2017 at 11:41

    Jag har varit alla tre typer. Vid 25, 45, och 65 års ålder.

    • Reply
      admin
      17 juni, 2017 at 21:31

      Så kan det absolut vara. Troligen har dina hormonella nivåer ändrats genom ditt liv.

  • Reply
    Magnus
    19 juni, 2017 at 09:58

    Varför är det kontraproduktivt för en ectomorf med konditionsträning? De har ju alla förutsättningar att exvis bli duktiga löpare. Din idé verkar vara att alla kroppstyper ska närma sig varann och bli likadana. Kan inte alla få lov att se olika ut istället?

    • Reply
      admin
      19 juni, 2017 at 19:11

      Jo visst har du en stor poäng där. Jag är nog också lite otydlig som du säger. Jag tänker bara att en kropp mår bra av muskelmassa. Det får den att orka hålla år efter år. Om en ectomorf kör för mycket cardio så blir muskelmassan lidande och det kan få negativa konsekvenser på sikt. Men absolut att de har stor potential att bli framgångsrika långdistanslöpare.

    Leave a Reply