Frukost & brunch - clean eating

Hampagröt – gröt med protein och lite kolhydrater

Inlägget innehåller annonslänkar till produkter hos Bodystore.com

Gröt har alltid varit en favoritfrukost hos mig. Det fanns en tid när jag åt havregrynsgröt varje morgon. Vardag som helg. Jag vet att gröten i sig inte smakar något särkilt med det är något speciellt med en skål med varm gröt toppad med frukt, bär eller en klick nötsmör.

Då och då händer det fortfarande att jag njuter av en skål med glutenfri havregrynsgröt. Vid tillfällen då jag känner att jag behöver lite mer bra kolhydrater så är det ett val jag gärna gör. Men under de senaste åren har jag skapat flera nya varianter av gröt som passar bättre in i min vardag med lågkolhydratkost.

Min krämiga kokosgröt eller min chiagröt är något jag gärna äter till frukost och toppar med nötsmör och bär. För ett par månader sedan fick jag upp ögonen för hampafrön och förstod att de enkelt kan användas på samma sätt som havregryn. Jag har skrivit om hampafrön tidigare  och det är verkligen små fantastiska frön. En fantastisk källa till vegetabiliskt protein och innehåller mer protein än andra vegetabiliska källor.

Hampagröt, 1 port

 • 1 msk kokosolja
 • 1 ägg
 • 1,5 dl kokosmjölk eller annan mjölk
 • 1 dl hampafrön
 • 1 msk fiberhusk
 • 2 tsk chiafrö
 • 1-2 msk kokosmjöl (eller mandelmjöl men dubbla då mängden)
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk kardemumma
 • salt
 • ev sötning

Smält kokosolja i en kastrull. Bra av från plattan. Ha sedan i kokosmjölken. Därefter äggen och vispa med en gaffel tills att blandat sig väl. Ha i övriga ingredienser och rör ihop.

Ställ kastrullen på plattan igen och värm under omrörning tills det tjockanat till en gröt. Häll upp i en skål och toppa gärna med bär och en klick nötsmöt.

Frukosten är klar!

hampa gröt lchf paleo

clean eating by annika

 

 

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

4 Kommentarer

 • Reply
  Karin
  1 november, 2017 at 21:01

  Hej Annika,

  Först vill jag tacka dig för den inspiration du sprider och alla goda recept, så uppskattat!

  Jag gillar precis som du gröt till frukost, har ätit kokosgröten i flera år och chiagröten ett bra tag också. Köpte på mig en påse hampafrön så gjorde denna ikväll inför morgonens frukost. Dock har jag en liten fundering kring mängden fiberhusk. I kokosgröten brukar jag ta en nypa eller två för att det inte ska bli så slemmigt. Här tog jag en tsk på två portioner och tyckte det blev väldigt slemmigt och svårt att röra runt, stämmer mängden i receptet och borde den inte bli otroligt seg då?

  För att spara lite mer på hampafröna borde man kunna minska mängden hampafrön och lägga till ett ägg extra eller vad tror du? Kanske blir mer åt kokosgröten då…

  • Reply
   admin
   2 november, 2017 at 06:56

   Hej och tack för din kommentar! Jag gillar min gröt ganska så ”stabbig” så jag brukar ta från 2 tsk upp till en msk. Min mage gillar fibrerna också :) använde du samma husk som tidigare eller nytt märke? Det går utmärkt att minska mängden om du vill det :)

   • Reply
    Karin
    23 november, 2017 at 20:52

    Hej Annika och tack för svar! Ok, då är det bara så att man tycker om olika konsistens, men som du säger är de extra fibrerna fint för magen ? Använder alltid samma husk, den gula från Lindroos. Jag får experimentera mig fram helt enkelt ?

    • Reply
     admin
     24 november, 2017 at 12:21

     Nu har jag inte din första kommentar i minnet men minns att du tyckte att konsistensen var för seg eller tjock. Du kan ju alltid minska eller helt ta bort huskem. Den är ju bara där för konsistensens skull :)

  Lämna ett svar