Bröd

Kikärtsfrallor – bröd utan gluten & mjölk

Äntligen har jag lyckats med ett brödrecept som går hem hos Nils och Ebba! Mina barn är helt klart min strängaste jury och brutalt ärliga i sina omdömen om maten jag lagar. Jag har länge kämpat med att baka ett bröd som faller dem i smaken och som får tumme upp. Utöver dagens recept, så är det faktiskt bara mitt fröknäcke och mina ostplättar som fått deras godkännande. Nils gillade mina zucchini-frallor också. Tills han såg att det var något grönt i alltså.

Men de här har alltså fått deras godkännande och har ätits till mellanmål och frukost flera dagar i rad här hemma nu. Ska faktiskt göra en ny omgång redan i eftermiddag. Ett höjdar-recept med andra ord.

Kikärtsfrallor - bröd utan gluten & mjölk

Kikärtsfrallor - bröd utan gluten & mjölk

Kikärtsfrallor – bröd utan gluten & mjölk

En sak som jag gillar extra mycket med det här brödet är att det innehåller extra protein. Proteinet kommer från ägg och kikärtor. Brödet består faktiskt till hela 30 % protein och ca 6 gr per bröd. Inte illa alls.

Lästips!

>> Bra källor till vegetabiliskt protein

Bönor är något jag börjat experimentera med allt mer. Linser fixar inte min mage alls och därför har jag även tidigare haft ganska stor respekt för bönor och för det mesta undviktigt dem. Men nu har jag som sagt testat och märkt att min mage fixar bönor men inte linser. Någon som upplever samma?

vegetabiliska proteinkällor

Riktigt glad nu när jag har massa nya ideer på recept med bönor att testa. Men tillbaka till receptet då! Jag gjorde 5 frallor och tyckte det blev lagom storlek på dem. De sväller upp och blir mjuka och saftiga.

Du behöver:

 • ca 200-250 gr kokta kikärtor (jag använde köpta)
 • 3 ägg
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 2 msk fiberhusk

Gör så här:

 1. Häll av och skölj kikärtorna.
 2. Häll kikärtorna i en bunke och mixa slätt med en stavmixer.
 3. Ha i äggen och mixa igen tills allt blandats.
 4. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Kommer vara en ganska blöt och rinnig smet.
 5. Låt stå och vila i 5-10 minuter. Husken kommer att svälla och göra så att smeten tjockar. Tillsätt ev lite mer husk.
 6. Forma sedan frallor med blöta händer. Degen ska fortfarande vara lös men formbar med blöta händer.
 7. Lägg på en plåt och strö över eventuell topping. Jag strödde över lite chiafrö.
 8. Grädda i ca 30 min i ugnen på 200 grader. Ha extra koll på brödet under de sista 10 minuterna så att det inte bränns.

Kikärtsfrallor - bröd utan gluten & mjölk

Jag får alltid frågor om hållbarhet och min första omgång tog slut på 2 dagar och det var i alla fall inget som helst problem och de höll sig mjuka. Om du vet att du inte kommer att äta upp dem inom de närmsta dagarna så rekommenderar jag att frysa dem.

Jag hoppas att du gillar receptet och dela gärna tips och tankar i kommentarerna nedan.

Om du gillar det jag delar med mig av, så hade det gjort mig jätteglad om du följde mig gärna på Facebook och Instagram. Jag delar också tips och inspiration på Youtube där du kan prenumerera gratis för att inte missa något. Veckobrev har jag också som kommer varje fredag med tips, recept och erbjudanden. Du prenumerera enkelt via denna länk och kan när som helst enkelt avsluta din prenumeration.

clean eating by annika

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

10 Kommentarer

 • Reply
  Margrethe
  2 mars, 2018 at 13:29

  De skal prøves :) Hvor mange frallor får du? :-)

  • Reply
   admin
   6 mars, 2018 at 08:34

   Står i receptet ;) 5 st

 • Reply
  Yvonne Backlund
  5 mars, 2018 at 18:06

  Det låter jättegott, det här måste jag prova! Hur många frallor blir det av receptet?

  • Reply
   admin
   6 mars, 2018 at 08:32

   Står i receptet ;) ger ca 5 st.

 • Reply
  Amanda
  6 mars, 2018 at 12:41

  Provade igår! de blev faktiskt helt godkända trots att jag var mycket skeptisk! :D

  • Reply
   admin
   7 mars, 2018 at 06:18

   Visst är dom goda :) kul att du testade!

 • Reply
  Jannice
  10 mars, 2018 at 14:04

  Mitt nya favoritbröd! Tack!! 😀

  • Reply
   admin
   13 mars, 2018 at 06:01

   Ja visst är dom goda :) idag ska jag testa att göra receptet som hamburgerbröd så får vi se hur det går :)

 • Reply
  Anna
  14 mars, 2018 at 20:50

  Hej,
  Har testat att baka dessa två gånger, men det reser sig inte och blir absolut inte som frallor. Antingen ihåliga eller platta som pannkakor. Vet inte riktigt vad jag gör för fel. Har testat både i gasugn och varmluftsugn…
  Synd då jag verkligen gillar ingredienserna.
  Tack för en fin blogg!

  • Reply
   admin
   16 mars, 2018 at 12:59

   Konstigt… Hur gör du smeten? Med stavmixer? Hur blir den i konsistensen?

  Lämna ett svar