Äta Clean

Kostfonden

På tiden! Det ska nu startad en fond som driver på och forskar kring hur vår kost påverkar vår hälsa.

IMG_0285.PNG

Det senaste halvåret, sedan jag drog igång med lchf igen efter att ha fött mitt andra barn, så har jag läst mycket kring kost och hälsa. En sak som har slagit mig gång på gång är att läkare, forskare och läkemedelsföretag är mer intresserade av att lindra symtomen än att bota orsaken. Ta bara gastric bypass till exempel. Jag om någon vet att övervikt sitter till stor del på ett mentalt plan. Istället för att arbeta med de sjukas/överviktigas sätt att tänka och ge dem mentala hjälpmedel så går man in och ändrar deras anatomi. Ett annat diabetes – om man botar diabetes med hjälp av lågkolhydratkost hur ska man då kunna tjäna pengar på alla dyra diabetesmediciner? Det låter som en dålig film men tyvärr är det ju dagens verklighet.

Jag vill visa en bild från Monique Forslunds föreläsning som ni kan se på kostdoktorns medlemssidor.

IMG_0284.PNG

Man ser tydligt vilka dödsorsaker som ligger högst i USA. De som är rödmarkerade är kostrelaterade. Så det är verkligen hög tid att att sjukvården börjar intressera sig mer för kost och orsak istället för att bara dämpa symtom.

Ann Fernholm (som bland annat skrivit den högst läsvärda boken Ett sötare blod) är en del av Kostfonden som nu ska startas. Så här skriver Ann på sin hemsida:

Vårt mål är att fonden ska bli den kraft som behövs för att driva fram bättre kostforskning. Ni är många som vittnar om att ni med kostens hjälp har blivit friskare: magen har lugnat sig, ni kan sluta med insulinsprutor, migränen har försvunnit, kroppen värker inte längre, astman är borta – och så vidare. Men för att läkare ska kunna rekommendera en viss kost, krävs väldesignade vetenskapliga studier som bevisar effekten och som dessutom utvärderar eventuella biverkningar. Det är sådana vetenskapliga studier som Kostfonden ska initiera och vara med och finansiera. Här kan du läsa mer om varför vi grundar fonden: Fler människor ska leva ett friskare liv.

Gå gärna in på Anns sida och läs mer – ettsotareblod.se

Annika

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar