Kycklingpaj med nötfri botten | Ät bra, må bra

När man vill baka eller laga mat där olika former av mjöl från spannmål vanligtvis ingår så är ett vanligt substitut mandelmjöl, om man som jag vill ha ett naturligt glutenfritt alternativ. Det ställer till det för vår familj eftersom Henrik är allergisk mot mandel. Jag har länge försökt få fram ett recept på en pajdeg som inte innehåller just mandelmjöl. Ofta har det varit att jag har mixat solrosfrö till mjöl och använt istället. Men det har inte känts helt 100 eftersom fröer som solros visserligen är nyttiga men i för stora mängder innebär det att man får i sig lite för mycket av fettsyran omega-6 i förhållande till 0mega-3 (balansen och förhållandet mellan omega-3 och omega-6 är viktigt för optimal hälsa). Men hörni, nu tror jag minsann att jag kommit fram till ett riktigt bra recept utan vare sig nötter eller frö utan istället är pajskalet baserat på pofiber.

kycklingpaj

Vad är pofiber?

Pofiber är ett mjöl som är gjort av torkade fibrer från potatis och där alltså helt fritt från gluten. Processen att ta fram pofiber sker helt utan kemiska tillsatser vilket gör det till en bra och clean produkt. Potatis i sin vanliga form är ju ganska rikt på kolhydrater men när man bara använder fibrerna så här så sjunker kolhydratsinnehållet och pofiber innehåller 12 gr kolhydrater per 100 gr och dessutom så använder man vanligtvis även ganska små mängder. 1 dl väger ca 17 gr så som du förstår blir det inte så många gram kolhydrater som det handlar om. Jag gillar pofiber eftersom det funkar bra för oss i vår familj som inte alltid kan använda mandelmjöl och det är även neutralt i sin smak och tar inte över. Jag tycker att det gör bröd och bakverk lite extra saftiga och det sägs bero på att det innehåller så mycket fibrer som binder vätska. Du hittar det i den glutenfria hyllan i din mataffär.

Bild lånad från Semper glutenfritt
Bild lånad från Semper glutenfritt

 

Kycklingpaj med purjolök och bacon med nötfritt pajskal, ca 5-6 port

Pajskal:

  • 100 gr smör
  • 25 gr kokosolja (kan ersättas med ytterligare smör)
  • 1,5 dl pofiber
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • salt

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna. Om degen blir för lös så ha i ytterligare lite pofiber och kokosmjöl. Om degen blir för torr, så ha i lite vatten. Tryck ut i en pajform som är ca 25 cm i diameter. Låt stå i frysen i 5-10 min och förgrädda sen i 170 grader i ca 5 min eller tills den fått lite färg och skorpa.

Fyllning:

  • Grillad kyckling motsvarande 1 mindre grillad kyckling
  • 1 paket bacon
  • 0,5 st purjolök
  • 0,5-1 klyfta vitlök
  • 3 dl valfri mjölk (jag använde grädde och gottade till det lite extra)
  • 2 dl creme fraiche 
  • 125 gr mjukost typ Philadelphia
  • peppar (jag tycker att saltet från baconet räcker)

Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i pajskalet. Skär sedan även bacon och purjo i mindre bitar. Värm en panna och fräs på bacon och purjo tillsammans med den pressade vitlöken en liten stund. Häll sedan över kycklingen. Blanda din mjölk, crème fraîche och mjukost i en bunke och häll sedan över fyllningen. Grädda i ugnen på ca 200 grader tills pajen är genomgräddad och fått fin färg, ca 20-30 min. Servera med en stor härlig sallad.

kycklingpaj2

kycklingpaj

 

 

 

 

2 Comments

  1. Tack för gott recept! Passade oss som måste undvika både nötter, mandlar och ägg. Man blev väldigt mätt av pajen men kombinationen kyckling, bacon och philadelphia var smaskens :-).

    • admin Reply

      Kul att du gillade pajen :) hoppas du hittar fler recept här som du gillar!

Write A Comment

Close