Vegetariskt - clean eating

MEJERIFRI GRÖNSAKSGRATÄNG

Som ni vet så experimenterar ju jag här hemma i mitt kök med att ta fram fler goda recept som är fria från mejerier. Jag vet att ni är många som läser som är ute efter just mejerifritt och det är riktigt kul att testa och ta fram recept som jag tror kan falla er på läppen.

Henrik här hemma är nötallergiker så mandelmjölk går bort och jag vill helst inte använda havreprodukter (vill undvika spannmål och alla havreprodukter som säljs i kyldisken är inte helt glutenfria). Då blir det som finns kvar ofta kokosmjölk och då får man ofta den där kokossmaken på köpet i matlagningen. Om man kryddar mycket som i currygrytor så tycker jag att kokossmaken försvinner och ibland så vill man ju ha kvar kokossmaken, men ibland vill man göra rätter med mildare smak men utan kokossmaken. 

Här har jag tagit fram ett sånt recept. En mejerifri grönsaksgratäng då jag hittat ett annat sätt att få till äggstanningen. Receptet är till en ganska liten form och vill du göra mer så ökar du så klart bara på receptet.

clean eating mejerifri grönsaksgratäng paleo

Jag toppade min gratäng med getost. Getmjölk är visserligen en form av mejerier det också även om skillnaderna från komjölk är många. Om du inte vill eller kan äta getost så hoppar du bara över den i din gratäng.

Grönsaksgratäng, 4 port

  • 2-3 dl finriven vitkål
  • ca 1-1,5 dl fryst eller färsk broccoli
  • ca 1-1,5 dl fryst eller färsk blomkål
  • 0,5 gul lök
  • 1 tomat
  • 2 ägg
  • 2-3 msk majonnäs
  • 3 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 0,5 liten pressad vitlöksklyfta eller 1 tsk vitlökspulver
  • salt, peppar
  • getost (kan uteslutas)

Värm ugnen till ca 200 grader.

Riv vitkålen fint och lägg i botten på en ugnssäker form.

Hacka sedan löken och strö över kålen.

Dela broccoli och blomkål i mindre bitar och fördela jämt i formen.

Skär tomaten i halvmånar och lägg bland grönsakerna.

Knäck äggen och vispa ihop med majonnäs, persilja, salt och peppar. Häll sedan ut över grönsakerna. Använd en gaffel och ”putt” runt grönsakerna så att allt täcks med äggstanning.

Skär getost i tunna skivor och lägg över gratängen.

Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills helt stelnad.

clean eating mejerifri grönsaksgratäng paleo

 

Näringsvärde per portion: 246 kcal, 11 gr protein, 7 gr kolhydrater, 19 gr fett

Du har väl inte missat de här recepten?

Ugnsomelett med spenat, tomat, oliver och feta

Varm grönkålssallad

Kycklingbiffar med currymajonnäs

 

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar