I början av december så la jag upp mina två bästa recept på knäck på tidningen Matkärleks hemsida och receptet blev deras mest lästa och delade recept i flera veckors tid. Så himla kul att ni gillar mina recept! Jag har redan hunnit göra flera omgångar knäck här hemma och idag var det dags för ännu en omgång. Jag la upp bild på facebook och fick önskemål om receptet, så här kommer det igen :)

clean eating lchf paleo knäck jul

Jag har tagit fram två olika varianter ett mejerifritt och naturligt sötat och ett helt utan socker och lågt i kolhydrater. Välj det som passar sig, koka och njut!

Paleo-knäck (mejerifri)

  • 2,5 dl kokosgrädde
  • 1 dl kokossocker
  • 1 dl honung
  • 2 msk kokosolja

Lchf-knäck (lågkolhydrat)

  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl sukrin gold
  • 1 dl sukrin sirap gold
  • 2 msk smör

Gör så här:

Blanda sötning, honung/sirap och kokosgrädde/vispgrädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-45 min tills smeten har blivit seg. Om du använder termometer så ska knäcken visa 122-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den.

Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och hårdade ju högre temperatur du låter den få.

Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en klick/tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet.

När klar så dra av kastrullen och häll upp smeten i knäckformarna. Du kan så klart ha i lite hackad mandel i knäcken om du vill.

Låt svalna i rumstemperatur eller kylen. Förvara sedan i en burk med bakplåtspapper mellan lagren så att formarna inte klibbar ihop.

En sats blir ca 45 st. Näringsvärde per knäck:

Knäck med honung: kcal: 31, Kh: 4,4 gr, P: 0,1 gr, F: 1,8 gr

Knäck med sukrin: kcal: 28, Kh:0,3 gr, P: 0,1 gr, F: 2,7 gr

Dela gärna receptet vidare på t ex facebook (använd knappen längst ner i inlägget) för att tipsa vänner och bekanta om de här godingarna.

clean eating lchf paleo knäck jul

Write A Comment