Godsaker - clean eating

Pepparkaksbollar – utan vitt socker

Ett recept på riktigt (riktigt!) goda bollar med smak av pepparkaka. Barnen här hemma älskar dem och tycker att de påminner om pepparkaksdeg. Vill du dem helt mejerifria (innehåller smör) så rekommenderar jag att istället använda kokosolja, ghee och lite nötsmör på till exempel mandel eller hasselnötter. 

Pepparkaksbollar, ca 15 st

 • 75 gr smör
 • 1 msk smält kokosolja
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 0,5 dl kokosmjöl
 • 2 msk riven kokos
 • 2-3 msk sötning (kokossocker, sukrin gold, honung osv beroende på vad som passar dig)
 • 2 msk pepparkakskrydda
 • Hackade nötter, kokos eller annat till rullning

Lägg allt i en bunke och blanda ihop till en deg med händerna. Om den blir för torr så ha i lite mer kokosolja eller vatten. Blir den för blöt så ha i mer kokosmjöl. Forma bollar och rulla i till exempel riven kokos eller hackade nötter.

pepparkaksbollar-1

pepparkaksbollar-3

Perfekt mumsbit när julsuget är som störst

I år är min jullängtan större än någonsin tror jag. Ljusstakarna och stjärnorna kommer att åka upp mycket snart här hemma. Första glöggen är redan drucken. Saffran är köpt för bak av lussekatter. Skinka är beställd och ska inom ett par veckor läggas i lag. Snön som kom ökade bara på julsuget. En sån här boll är som pricken över i’t. 

Jag har funderat på varför jag längtar så efter jul i år. Och under kvällspromenaden igår så kom jag på det. Efter jul börjar ett helt nytt kapitel i mitt liv som jag är sååå redo för och längtar som en galning efter. Jag kan inte berätta mer i detalj vad det är en men jag avslutar ett kapitel i mitt liv och inleder ett annat. Jag är så redo för detta! Och jag skojar inte när jag säger att jag räknar ner dagarna. (I min kalender har jag skrivit dag för dag hur många dagar det är kvar.)

Andra juliga recept

Förra julen la jag upp flera goda recept kring jul. Här nedanför hittar du länkar till dem. Jag tycker att det är kul att titta tillbaka på äldre inlägg och recept och se hur bloggen har utvecklats. Tror minsann att det är dags att ta nya kort till en del av recepten…

Hörrni, snart är det jul…

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

3 Kommentarer

 • Reply
  Susanne
  14 november, 2016 at 05:46

  De här bollarna måste jag prova att göra. Ser jättegoda ut. Tål dock inte mandelmjöl, med hur mycket ska jag öka kokosmjölet? Tack för en jättefin blogg! Hälsningar Susanne

 • Reply
  Emma
  10 november, 2017 at 12:13

  WOW! Pepparkaksdeg som är ”tillåten” att äta! Kommer bli en favorit i vinter och tänker bjuda min icke LCHF-ätande familj på dessa i jul när de kommer!!

  • Reply
   admin
   10 november, 2017 at 14:11

   Ja eller hur :) dock icke kavel- och bak-bar men supermumsig i rullad form :)

  Lämna ett svar