Så här gör du zoodles – grönsaksspagetti | Ät bra, må bra

08Inlägg i samarbete med Kökets Favoriter

Grönsakssvarven kan vara en av de bästa köksredskapen som finns. Med en grönsakssvarv kan du lätt och snabbt fixa långa och slingriga nudlar av till exempel zucchini eller morötter. Just såna här nudlar som är gjorda på zucchini brukar man kalla för zoodles (zucchini + noodles). Det är ett riktigt gott substitut för vanlig pasta och nudlar gjorda på mjöl och ett smart sätt att få i sig en extra dos näringsrika grönsaker. Idag tänkte jag visa hur lätt det är att göra just zoodles och dela ett par goda recept på hur du kan smaksätta dem. Missa inte heller rabattkoden hos Kökets Favoriter som jag delar mot slutet av inlägget.

Så här gör man zoodles

Det är verkligen enkelt att få till långa, slingriga zoodles om man bara gör på rätt sätt och har rätt verktyg. Jag har testat lite olika varianter och en sådan här större mer rejält grönsakssvarv är oslagbar. Resultatet blir perfekt varje gång och jag använder den flera gånger i veckan för det är så enkelt. Här hittar du länk till grönsakssvarven som jag använder.  Om du klickar på bilden här nedanför så kommer du till en film på min youtube-kanal där jag visar hur man gör zoodles med en sådan grönsakssvarv som jag har.

Skölj först din zucchini eller den grönsak som du vill använda i kallt vatten. Skala eventuellt om du vill men mycket av näringen sitter i skalet så jag föredrar att ha det kvar. Skär sedan bort båda ändarna. För att kunna fästa zucchinin i svarven så måste ändarna vara platta. Fäst sedan zucchinin i svarven och snurra i ett jämnt tempo och med ett bestämt tryck.

Så här tillagar du zoodles

Det finns flera sätt att servera zoodles på. Variera dig gärna och testa olika sätt och olika smaksättningar. En zucchini blir en rejäl portion så räkna med att en zucchini räcker till 1-2 personer. Du kan äta dina zoodles som de är, det vill säga råa. Det ger en härlig al delete-känsla. Du kan även tillaga dem och det är varken svårt eller tar lång tid. Så här brukar jag göra:

  • Låt dem sjuda i lättsaltat vatten i några minuter. Häll sedan av vattnet och häll tillbaka i kastrullen igen så att de kan ånga av. 
  • Lägg i en glasskål och värm i mikron i 30-60 sekunder.
  • Fräs dem i en panna med lite kokosolja eller smör.

Variera smaksättningen

Variera kryddningen med olika goda smaker och oljor så tröttnar du aldrig det lovar jag. Kökets Favoriter har många riktigt goda oljor och kryddblandningar att välja bland. Du hittar hela utbudet av oljor här (länk) och kryddor här (länk). Här nedanför hittar du två sätt att smaksätta grönsaksspagetti där jag använde oljor och kryddor från Kökets Favoriter. Inte nog med att de smaksatta oljorna och kryddblandningarna  var jättegoda, de innehåller heller inga konstiga tillsatser utan är rena och riktigt bra produkter.

Zucchininudlar med avokado, 4 port

Ett gott och näringsrikt recept. Vegetariskt och perfekt för lchf och paleo. 

  • 3-4 zucchini
  • 2 stora avokados (gärna extra att lägga på också)
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja med basilika (jag använde denna)
  • 1 msk pressad citron
  • 1,5 dl kalamata oliver
  • Örtkrydda (jag använde denna)
  • 4-6 soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • salt och peppar

Gör dina zoodles och ställ åt sidan. I en bunke, mosa avokado och rör ner vitlök, olja och citron. Ha i zucchinin och blanda runt så att den täcks av avokadoröran. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skålar eller på ett fint fat. Strö över oliver, hackade soltorkade tomater och basilika. Servera.

Honungsglaserade morotsnudlar, 4 port

Detta är ett recept på en liten sidorätt som är god att ha på bordet. Eftersom att det är honung i så är det inte lågkolhydrat. Det blir en riktigt god smakkombo med den söta honungen och den syrliga citronsmaken från oljan.

  • 6-8 morötter
  • smör eller kokosolja
  • Salt och peppar
  • 4 msk honung
  • 2 msk olivolja med citron (jag använde denna)
  • hackad färsk persilja

Svarva morötterna till nudlar. Lägg en klick smör eller kokosolja i en panna och när det har smält, ha i morötterna och fräs i några minuter. Ha i lite salt och peppar. Tillsätt honung och rör runt tills det har smält. Dra av från värmen när morötterna ha mjuknat lite. Ringla över oljan. Smaka av. Lägg upp och toppa med hackad färsk persilja.

Missa inte att utnyttja erbjudandet

I samarbete med Kökets Favoriter kan jag erbjuda dig 10 % rabatt på hela deras härliga sortiment. I deras utbud hittar du allt för köket. Du kan se hela deras utbud här (länk). Rabatten gäller till och med 26 mars och koden som du använder är CLEANEAT.  Använd koden i din varukorg för att få rabatten. Om du har blivit sugen på att göra zoodles så är det ett perfekt tillfälle att passa på att köpa grönsaksvarven som jag använder. Du hittar den här (länk). 

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

Write A Comment

Close