Jag äter kokosolja varje dag och idag tänkte jag berätta lite mer om varför. Och nu vill jag vara tydlig med att jag menar kokosolja av bra kvalitet och inte den silvriga foliepaketen som finns i mejeridisken. Den kokosoljan är härdad, dvs mixtrad med i fabriken, och av dålig kvalitet och inte alls hälsosam. Så köp inte den. Detta är min personliga favorit – VitaPranas ekologiska (annonslänk).

Kokosoljan är verkligen ett riktigt superfood och är otroligt välgörande för kroppen. Den är en riktigt bra källa för energi till kroppen, det fungerar även som smörjmedel för bland annat leder, mage/tarm och hjärna samt att det är starkt antiinflammatorisk och dämpar/förebygger inflammationer i kroppen som till exempel eksem, fibromyalgi, ledvärk, diverse magproblem och den har även visat tydliga kopplingar till att förebygga demens och alzheimers. 

kokosolja

Vad i kokosoljan är bra för hälsan?

Kokosfett är bra för ämnesomsättningen, dvs hur kroppen omsätter energi, och bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln. När ämnesomsättningen hålls igång så är det enklare att gå ner i vikt och att hålla sig viktstabil. Samma hormon, TSH, bidrar även till att sänka det ”onda” kolesterolet och har en viktig roll i förebyggandet av till exempel hjärtsjukdom, diabetes och demens.

Kokosolja innehåller till stor del en fettsyra som heter laurinsyra. Laurinsyra är den viktigaste fetttsyran för oss människor och finns naturligt bland annat i bröstmjölk. Laurinsyra är viktig för ett starkt immunförsvar och ger oss bland annat skydd mot virus och bakterier. I kokosoljan finns är kaprylsyra som också är viktig för vår hälsa och gynnar bland annat goda tarmbakterier och ger oss bättre maghälsa. 

Hur ska man använda kokosoljan?

Kokosoljan är fantastisk i matlagning. Den är tålig för värme, jämfört med t ex olivolja, och oxiderar först vid närmare 200 grader. Den är därför ett bra val vid stekning. Den är är även mjuk vid rumstemperatur och går utmärkt att breda ut på en bit fröknäcke till exempel. Att slänga ner en matsked kokosolja i sin smoothie är ett utmärkt sätt att göra den extra krämig och mättande. Det är helt enkelt utmärkt i all form av matlagning!

Det är sällan jag äter mellanmål om dagarna men det händer att jag blir hungrig/sugen fram på eftermiddagen och då brukar jag ta en kopp kaffe med ett par teskedar kokosolja i. Låt det smälta och rör runt med en tesked eller en latte-visp och du får en riktigt god och mättande kaffe (som dessutom gör dina läppar lena och mjuka).

Men det är inte bara i köket som den hör hemma. Kokosoljan fungerar även utmärkt som hudkräm och för att att mjuka upp torra händer med mera. Lite smält kokosolja är en fantastisk massageolja! Jag har även hört personer som berättar att de använder lite flytande kokosolja som munskölj mot dålig andedräkt. Det har jag inte testat själv men tror säkert att det fungerar alldeles utmärkt.

fettkaffe

Hur mycket ska man äta då?

Om man inte har ätit kokosolja innan så är det viktigt att man trappar upp allt eftersom. Som jag sa så är kokosolja ett smörjmedel för mage/tarm och för stor dos för en ovan mage kan leda till många toalettbesök. Rådet brukar vara att börja med en eller ett par teskedar om dagen för att sedan trappa upp allteftersom för att se hur kroppen reagerar. Jag skulle själv säga att jag nog äter 3-6 matskedar om dagen. 

Men kom ihåg att inget ska överdrivas. Lagom är bäst. Fett är ju energirikt och om du kämpar med vikten så är det viktigt att du håller dig inom din ”energi-budget” och inte hamnar för högt i kalorier. Du ska absolut äta kokosolja då det är bra för viktminskningen men du ska inte tänka ”ju mer desto bättre” och att det är fritt fram att äta obegränsat.

Hur ska kokosoljan förvaras?

Kokosoljan har lång hållbarhet och är inte känslig för oxidering (härsknar inte lätt). Den förvaras bra i rumstemperatur. På sommaren när det är varm så blir den flytande i rumstemperatur men annars så har den samma konsistens som smör. 

Var köper man kokosolja?

Som jag skrev inledningsvis så ska du undvika den silvriga paketen och satsa på en olja av bra kvalitet. Det finns både med kokossmak men även smakfria varianter. Bra val börjar dyka upp allt mer i de flesta livsmedelsaffärer men annars så hittar man ett stort utbud av bra alternativ i hälsokostbutiker eller i olika nätbutiker som säljer hälsoprodukter.

Här hittar du många olika kokosoljor som håller hög kvalitet (annonslänk).

Så om det inte redan finns en burk kokosolja i ditt kök så råder jag dig att skaffa en så snart du kan. Den är så nyttig och så god och om du som jag har problem med en mage som krånglar alltför ofta så kommer din mage snabbt att tacka dig. Min frukost imorse bestod av scrambled pancakes steka i kokosolja och även om det var flera timmar sen nu så är jag fortfarande mätt och belåten. 

160204scrambledpancakes

Som avslutning vill jag tipsa om ytterligare läsning för den som är nyfiken på mer:

Kokosolja och alzheimers

50 tips på hur du kan använda kokosolja

Ät kokosolja och bränn mer fett

Källor:

http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

http://www.coconutoil.com/research.htm (länkar till flera studier om kokoolja)

http://www.youtube.com/watch?v=vOBuAe1IVRM (Dr. Mercola pratar om kokosolja)

The coconut miracle, 2004,  Bruce Fife, Jon J.Kabara

Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt

Den självläkande människan av Sanna Ehdin

Hem

 

 

29 Comments

 1. Då borde jag som har hypotyreos bli bättre på att äta kokosolja! Jag har ju en burk hemma dessutom. Bra tips!

 2. Cina Engström Reply

  Hejsan! Jag äter ofta 1 msk cocos chips på min em kvarg m bär, vad säger du om det, är det lika nyttigt som oljan lr ?

 3. Annelie Färnevik Reply

  Hej
  Tack för intressanta inlägg. Har du möjligen forskningsartiklarcsom stödjer det du skriver om kokosolja att hänvisa till? Det skulle jag gärna ta del av i så fall och det skulle göra det du skriver än mer trovärdigt.
  Bästa hälsningar,

  Annelie

  • admin Reply

   Källorna jag har använt är min kurslitteratur från min utbildning till kostrådgivare hos paleo institute. Kontakta Jonas Bergqvist, som är grundaren inom paleo institute och en av vårt lands mest kunniga inom hälsa, kost och träning, för specifika studier.

 4. Funkar det lika bra att äta typ kokosflingor?
  Har de samma positiva effekt?
  Tänker att de är ju också kokos.

  • admin Reply

   Det är absolut kokosfett i det också men inte i lika koncentrerad/ren mängd.

 5. Bibi Grubmüller Reply

  Jag tillverkar egna våtservettar av hushållaspapper,vatten,cocosolja och en droppe lavendelolja. Underbart och går även att spola ner på toaletten. Hälsningar Bibi Grubmüller

 6. Fytosterol som finns i kokosfettet sänker kolesterol i blodkärlen men det är inte det fettet som ska sänkas eftersom kolesterol skyddar blodkärlen. Här är orsaken till att man säger att det bränner eller ökar fettförbränningen. Det hämmar även galltillverkningen, minskar förmågan att spjälka fett, minskar upptag av näring och försämrar immunförsvaret på grund av att den påverkar upptaget av de fettlösliga vitaminerna A och D. Man har upptäckt att ökat intag av fytosteroler ökar risken för kärlsjukdomar inte tvärtom.
  Becel är fällda för vilseledande reklam på grund av att de påstår motsatsen. Kolesterol är med i processen i förstadiet av bildandet av kortisol som är kroppens förstadie till kortison. Att då kroppen med hjälp av kokosolja minskar kolestrerolet är inte bra. Mängden Omega 6 är för hög i förhållande till Omega 3, 8,8:1 som är inflammationsökande.

 7. Madeleine Forsgren Reply

  Om. Du gått kursen borde Du väl ändå, om inte annat så med hjälp av Din kurslitteratur , kunna hänvisa till relevant forskning?? Jag har själv anmält min dotter till den utbildning Du talar om men har Du inte vetenskap bakom Dina uttalanden efter genomgången kurs till kostrådgivare, så känns det väldigt tveksamt..

  • admin Reply

   Men hallå – jag sa väl aldrig att jag inte kan referera till källorna?! Jag ska maila dig alla källor så var du lugn.

   Detta är ett blogginlägg och ingen forskningstext. För att hålla det lättsmält så angav jag inte källorna i upplägget.

   Men du ska få dem, var så säker.

   Och kanske läsa mina övriga svarskommentarer ordentligt nästa gång innan du totalt sågar och ifrågasätter allt. Jag har aldrig (!!!) sagt att jag inte har källorna.

 8. Det kan vara bra att kunna disskutera ett livsmedel ur olika perspektiv. Det finns ofta olika upplevelser av det och forskning som visar på olika slutsatser, beroende på vad de vill visa på med sin forskning.

 9. Eva Frännfors Reply

  Hej
  Jag är transplantaterad och äter mediciner för att inte få avstötning bla kortison och olika sorters mediciner mot avstötning.
  Alla mediciner,tillskott måste godkännas av läkare på Transplantationsmottagningen innan.
  Jag vet inte om kokosolja är något jag måste ta upp med mina läkare.
  Har ni några erfarenheter råd att ge mig?
  Mvh Eva Frännfors

  • admin Reply

   Det kan jag inte svara på utan får hänvisa till din läkare. Men kokosolja är ett livsmedel så det borde inte vara någon fara.

 10. Det blir mycket fokus på vad som ska ätas och inte, när lite av varje oftast, egentligen är bästa tipset. Fokus på att äta en viss produkt varje dag är rent krasst inte speciellt viktig, utan viktigt är att äta gott, varierat och med den mängd energi en behöver. Kokosfett åker långt för att hamna i våra magar och på vårt skinn. Lokalt producerade oljor såsom raps är också jättebra. Du skriver lättläsligt och kortfattat vilket är bra. Källhänvisning hade gjort ett mer seriöst intryck på mig.

  • admin Reply

   Visst stämmer det som du skriver, dvs att om vi alla åt lite av allt men inte alltid, så skulle vi må fin fint. Problemet idag är bara att så många av oss inte klarar det. Mycket av maten runt omkring oss innehåller tillsatser som påverkar våra naturliga hormoner och gör att vi lider av svårt sötsug, har svårt att känna mättnad osv vilket väldigt lätt får många av oss att äta för mycket.

   Sen så står jag till 200 % för att hälsosam mat inte kan pushas för tillräckligt idag. Jag undviker att prata om mat i termer som att de är ”farliga” bara för att de är mindre hälsosamma. Men om du tänker på det jag skriver om kokosoljan i silverpaketet så är den faktiskt farlig för oss. Men en kanelbulle då och då är inte ”farligt”. Inte optimalt men jag skulle aldrig kalla det för farligt eller som ett no-no.

   Rapsolja skulle jag säga absolut inte är ett bra alternativ. Det enda bra är möjligen de korta transporterna. Men naturlig raps är farlig för oss människor och växten modifierades när vi bestämde oss för att pressa den till olja. Dvs rapsen genmodifierades för att göras ofarlig. Raps är inget vi mår bra av att äta. Rapsoljan gör att vi får skadlig obalans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6. Sen ramlar du inte ner död för att du äter lite rapsolja. Men återigen, inte optimalt.

   Källa: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/genmodifierad-mat-gmo/#Genetiskt modifierade livsmedel

   Källorna till inlägget om kokosolja har efterfrågats och är nu tillagda.

 11. Carina öberg Reply

  Jag har länge inte velat smörja in mig pga av att det känns konstigt att smörja in sig med gifter ,men med ekologisk cocosnöt s olja är fantastisk smörjmedel ,brukar även ta en matsked i badet 😄 bra inlägg 😄

 12. Pingback: 25 % rabatt på VitaPranas ekologiska produkter | Clean Eating by Annika

 13. Pingback: 5 värmande drycker med kokosolja |

 14. Hej! Jag har en undran som jag fick från en diskussion med en bekant. Vi pratade om cocodoljan o dess fördelar. Jag blev sågad direkt då hen uttryckte sig som så här ungefär. ”Jag skulle aldrig äte det då det innehåller så mkt av det mättade fettet”.
  Hur skall man tänka där?

  • admin Reply

   Mättat fett är inte farligt om det kommer från en ren produkt som kokosolja. Det är modern forskning enig om. Googla så hittar du massvis med bra info.

Write A Comment