Veganskt

Veganska chokladbollar med banan och hampafrö

samarbete bodystore

Veganska chokladbollar, det är dagens filmande recept. Du som följt mig ett tag har säkert listat ut att chokladbollar i forma varianter, är en av mina absoluta favoriter när det kommer till sötsaker. Det har blivit ett helt gäng med olika chokladbollsrecept här på bloggen under åren. Du hittar länkar till recept på några av dem mot slutet av inlägget.

Detta recept har banan som bas. Det ger både en härlig krämighet samtidigt som det ger lagom sötma. Banansmaken finns kvar även om den dämpas av kakaon. Choklad och banan tillsammans är ju en klassiker.

Jag har valt att göra det här receptet helt utan spannmål och valt bort havre som annars är vanligt i chokladbollar. Om du saknar någon eller några av de torra ingredienserna i mitt recept så kan du ta havre istället. Hampafrö är ett bra alternativ till havre och kan ofta användas på samma sätt. Havre innehåller främst kolhydrater medan hampa snarare är en källa till protein och fett.

Veganska chokladbollar med banan och hampafrö

Det är ett enkelt recept utan krångliga instruktioner. Perfekt att slänga ihop tillsammans med barnen en fredag eller lördag till exempel.

Bananerna ger sötma men som du kanske ser i filmen så har jag i 1 msk kokossocker. Jag tycker att det ger en god lite knäckig kolasmak. Kokossocker påminner lite om farinsocker. Även björksocker går bra att använda för lite mer sötma. Björksocker påminner om strösocker men påverkar inte blodsockret alls på samma sätt.

Du behöver:

  • 2 mogna bananer
  • 2 msk kakao (gärna raw som innehåller mer näring)
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 msk kallt kaffe
  • 2 msk chiafrö
  • 1 dl hampafrö
  • 3 msk mandelmjöl (ta halva mängden kokosmjöl eller lite mer kokosflingor om du vill ha nötfria)
  • ev söting
  • Kokosflingor eller annat till rullningen

Gör så här:

  1. Mosa bananerna och försök få bort alla bitar.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda.
  3. Om smeten blir för torr, så tillsätt lite mer kaffe. Om den blir för blöt så ha lite mer av de torra ingredienerna.
  4. Forma lagom stora bollar och rulla i kokos.
  5. Håller i kylen i ca 2-3 dagar.

veganska chokladbollar med banan

veganska chokladbollar med banan

3 favorit-recept på chokladbollar utan socker, gluten och mjölk

Här nedanför hittar du länkar till tre av mina personliga favorit-chokladbollar. Kanske hittar du också en ny favorit?

10 % på allt från Bodystore

Igår visade jag ju vad som fanns i min senaste beställning från Bodystore. Då tipsade jag ju också om koden som ger dig 10 % på allt från Bodystore denna vecka. Koden som ger dig rabatten är CLEANEATING1218 och gäller som sagt veckan ut. Kan inte kombineras med andra erbjudande.

BESÖK BODYSTORE.COM >>>

clean eating by annika

 

Följ mig på instagram för dagliga recept & tips

Annat som kan intressera

2 Kommentarer

  • Reply
    Matilda
    26 mars, 2018 at 22:19

    Smaksättningstips – skippa kaffet & ta 2 tsk lakritspulver & 2 msk kakaonibs istället. Mums om man gillar lakrits!

    • Reply
      admin
      9 april, 2018 at 09:37

      Mums! Kombon lakrits och choklad är ju så god!

    Lämna ett svar