I helgen gav jag mig på att ta fram ett recept på ett vörtbröd som hade den goda smaken utan vetemjölet, gluten och socker. Första försöket blev helt ok och jag tänkte dela med mig av receptet. Brödet i sig blev riktigt bra men jag känner personligen att det smakade lite för lite och nästa gång kommer jag nog att ha i lite mer kryddor.

Jag valde att göra min egen kryddning. Visst är det smidigt med den man köper färdig men den innehåller gluten och om man är väldigt känslig eller av andra anledningar vill skippa gluten, så rekommenderar jag att blanda sin egen.

clean eating jul vörtbörd lchf glutenfritt

Vörtbröd

  • 3,5 dl solrosfrö som mals till mjöl (eller mandelmjöl om du inte är nötallergiker)
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 4 dl pofiber
  • 4 msk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 6 ägg
  • 130 gr smör
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1,5 dl mjukost, naturell
  • 1 msk honung eller sukrin fibersirap gold
  • Kryddning:2 tsk malda nejlikor, 1,2 tsk mald ingefära, 2 tsk rivet apelsinskal, 1 msk kanel

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Vispa äggen pösigt i en annan bunke. Smält smöret och rör sedan ner det tillsammans med din sötning i äggblandningen. Blanda därefter ner creme fraiche och mjukost i äggsmeten. Blanda väl utan att vispa ut för mycket av fluffet i äggen.

Vänd ner det torra i äggsmeten. Låt därefter stå och vila i 5 minuter.

Fördela formen i en brödform som du smörjt med lite smör. Skär gärna ett mönster med en kniv på ytan.

Grädda i 175 grader i ca 50-60 min. Använd brödsticka för att kontrollerna när brödet är torrt i mitten.

Låst svalna och skär sedan upp i lagom tjocka skivor.

clean eating jul vörtbröd lchf

2 Comments

  1. Vad tror du skulle passa istället för mjukost? Jag gillar inte det alls men det märks kanske inte i brödet? Jag funderade annars på Philadelphiaost. Ser fram emot att baka det häri alla fall. Jag ÄLSKAR vörtbröd och helst med russin men dem äter jag ju inte längre 😞.

  2. Pingback: CEA julkalender 2015 – lucka 9 |

Write A Comment

Close