Lax med kryddigt zucchini och blomkålsris | Ät bra, må bra

Hej på er!

Idag blir det ett gott middagstips. Igår åt vi lax här hemma och jag testade ett nytt recept som jag har tänkt på ett tag. Det finns så många goda recept med couscous när man kollar runt bland recept men couscous är ju vete så det går bort för mig. Jag har länge tänkt att blomkålsris måste ju vara en grymt alternativ att använda istället. Och det funkade så klart galant! Blomkålsris ihop med zucchinitärningar blev jättegott!

Jag rekommenderar alltid att äta mycket grönsaker. Helst 3 gånger per dag men minst 2 gånger per dag. Och när jag menar grönsaker så menar jag inte isbergssallad och nån gurkskiva. Jag menar rejäla grönsaker. Fulla av näring, bra fibrer och som är lite mer att tugga på. Mer rejält liksom. Har man svårt att känna sig mätt på grönsaker så tycker jag att man ska välja varma grönsaker. Värmen ökar mättnaden rejält. I en panna som den här så kan man i princip slänga ner vilka grönskar som helst. Gott, mättande, enkelt och nyttigt – perfekt!

Jag väljer alltid vildfångad lax om det finns. Brukar finnas i fiskbilen om inte i butiken. Den vildfångade laxen har levt ett mindre stressfyllt liv och ätit sin naturliga föda. Det gör att den håller en mycket högre kvalitet när det kommer till de hälsosamma fettsyrorna omega-3. Vildfångad eller ej, välj eko.

När det kommer till grönsakerna så rekommenderar jag alltid att välja ekologiskt men jag vet samtidigt att det inte är lösbart för alla. Då rekommenderar jag att välja eko bland de produkter som besprutas hårdast och icke-eko bland de som besprutas mindre. I det här receptet rekommenderar jag att välja zucchini och citron. Blomkål däremot besprutas i förhållande relativt lite så där kan du i så fall välja icke-eko.

Lax med kryddigt zucchini- och blomkålsris, 4 port

  • 4 bitar lax
  • 1 citron
  • gräslök
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 liten zucchini
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk garam masala
  • hönsbuljong
  • salt
  • peppar
  • kokosolja

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de tinade laxfiléerna i en form. Strö över salt och peppar och lägg på en skiva citron. Strö över lite hackad gräslök. Ugnsstek laxen i ca 12 minuter tills genomstekt.

Riv blomkålen till ett ris. Koka upp vatten med hönsbuljong och ha sen i blomkålsriset. Låt koka nån minut och häll sedan av. Ställ åt sidan.

Skär zucchini i bitar och strimla purjolök. Stek i en panna med kokosolja. Ha i den pressade vitlöken. Smaksätt med sambal oelek, garam masala samt salt och peppar. Fräs tills grönsakerna är mjuka. Smaka av så att smakerna blir lagom för dig.

Ha sedan i det avbrunna blomkålsriset i pannan tillsammans med zucchini och purjolök. Blanda runt och fräs i ytterligare några minuter. Ha i lite pressad citron. Smaka av.

Jag är inget fan av sås och tycker egentligen inte att det behövs, men om du gärna vill ha en sås så funkar en kall yoghurt sås eller en salsa.

Testa gärna receptet och lämna gärna en kommentar med vad du tyckte. Här är några andra goda recept på CEA får fisk har huvudrollen:

Write A Comment

Close