Smoothiebowl med blåbär och protein | Ät bra, må bra

Här är ett recept på en smoothiebowl med blåbär och protein. En riktig hälsobomb med superbäret blåbär. Jag plockade en hel del blåbär i somras och det känns som en riktig lyx att kunna plocka fram dem ut frysen och njuta av. Jag älskar verkligen blåbär och tycker att de blir ännu godare när man tänker på hur nyttiga de är. Du kan läsa mer om blåbär och allt nyttigt med dem i länken här nedanför.

Läs mer:

>> Blåbär – superfood runt husknuten

Vad är en smoothiebowl?

En smoothie bowl är en tjockare smoothie som du äter med sked. Det vill säga istället för en drink så blir det mer yoghurtliknande. Perfekt som både frukost och mellanmål. En favorit hos barnen! Till barnen brukar jag hoppa över proteinpulver.

Den här smoothiebowl’en kan du så klart göra på vilka bär du vill. Jag har i avokado för lite extra krämighet men om du vill ha en lite sötare smak så kan du byta ut avokadon mot banan, eller ha i lite av varje. Limen ger en god fräsch twist till smoothien. Du kan hoppa över proteinpulver om du vill eller inte har det hemma. Mot slutet av inlägget delar jag lite av mina tankar kring proteinpulver och tipsar på produkter som jag gillar.

Smoothie bowl med blåbär och protein, 1 stor portion eller 2 mindre

  • 2 dl frysta blåbär
  • 0,5 avokado eller 0,5 banan om du vill ha sötare smak
  • saft från 0,5-1 pressad lime
  • 1 dl naturell yoghurt av valfri sort
  • 1 msk proteinpulver

Mixa alla ingredienser. Om du tycker att det blir för tjockt så kan du ev späda med lite vatten eller valfri mjölk. Toppa gärna med färska bär, frön eller kokosflakes.

Lite om proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som vanligen är gjort av vassle från mjölk. Det finns även vegetabiliska proteinpulver som då innehåller protein från till exempel soja eller hampa. Proteinpulver är inget som gemene man behöver. Vi får i oss tillräckligt med protein från ”den vanliga” maten som vi äter. Men om man tränar hårt och har som mål att tappa i vikt utan att förlora för mycket muskelmassa – ja då är ett proteinpulver ett smidigt kosttillskott för att få i sig det där extra muskelbevarande proteinet som kroppen behöver. 

Vad ska man tänka på när man väljer proteinpulver?

Här är några av de saker som jag söker hos ett proteinpulver:

  • baserat på svensk mjölk
  • inte tillsatt socker
  • gärna ekologiskt
  • så få tillsatser som möjligt
  • gärna utan sötningsmedel

Det kan vara svårt att hitta alternativ som uppfyller alla kraven men det går att hitta riktigt bra alternativ. Om man köper utan sötningsmedel och smakämnen så kan man själv bestämma och reglera sötma och smak som i den här receptet.  Vill man ha en shake att dricka som mellanmål efter träningen och/eller när man är på språng så kan det vara smidigt med ett som är smaksatt just för att det är lite enklare att få i sig. 

Några av mina favoriter

Här år några av de proteinpulver som jag har testat och som jag gillar (annonslänkar):

Holistic vassleprotein – innehåller inga sötningsmedel och artificiella smaker. Finns  choklad och vaniljsmak.

Whey-80 SteviaSweet – proteinpulver som är sötat med stevia. Finns i smakerna choklad, jordgubb och vanilj.

Holistic Hampaprotein – vegetabiliskt protein som även är ekologiskt.

VitaPrana ekologiskt protein – ekologiskt protein utan artificiella sötningsmedel och smakämnen. Finns i smakerna choklad och vanilj men även neutral.

Har du frågor om proteinpulver? Lämna i så fall en kommentar så ska jag ge dig mina bästa tips och råd.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

2 Comments

  1. Jag skulle bara vilja tipsa om Helhetshälsas havreprotein om man som jag inte vill ha mjölkprotein. Det har visserligen lite kolhydrater i sig, men är annars superbra och smakar ingenting och ger ingen färgändring i smoothies.

    • admin Reply

      Tack för tipset! Kan tänka mig att havren ger en ganska god krämighet också va?

Write A Comment

Close